Αποτελέσματα Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 25-Σεπ-2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


ΘΕΜΑ : «Επαγγελματική και Ηθική Απαξίωση των Αξιωματικών Μηχανικών  αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ)»

Την 25-Σεπ-2010 ημέρα Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας Έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου, κατόπιν απαίτησης της πλειοψηφίας των μελών του Συλλόγου, με θέμα «Επαγγελματική και Ηθική Απαξίωση των Αξιωματικών Μηχανικών αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ)», την  ενημέρωση των  εξελίξεων  μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου περί Ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και την λήψη τυχόν αποφάσεων.

Η προσέλευση των μελών ήταν πρωτοφανής για τα χρονικά του συλλόγου, παρά το μικρό χρονικό διάστημα σύγκλισης της Γενικής Συνέλευσης. Περίπου 300 άτομα γέμισαν το αμφιθέατρο του 251 ΓΝΑ. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη θέλησαν να δείξουν πόσο σημαντικό είναι το θέμα αυτό για το σώμα και πόσο άδικες είναι ορισμένες διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε και υπερψήφισε η Γενική Συνέλευση, έχουν ως ακολούθως:

  • Το Νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε κατ’ άρθρο την 20-Σεπ-2010 από τη Βουλή, περιέχει διατάξεις οι οποίες θίγουν ηθικά και επαγγελματικά τους απόφοιτους Αξκους της ΣΜΑ, θεωρώντας τους Αξκους β’ κατηγορίας, παρά την πολύ υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση και τον ουσιώδη ρόλο τους στην εξασφάλιση του επιχειρησιακού έργου της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Το σύνολο των μελών του συλλόγου χαιρετίζει την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ η οποία, προς τιμήν της,  στο σχέδιο Νόμου που αναρτήθηκε στο site της Βουλής προς ψήφιση αφού επεξεργάστηκε από πληθώρα Επιτροπών, Νομικών κτλ. είχε συμπεριλάβει τις διατάξεις που αποκαθιστούσαν τις χρόνιες αδικίες. Όμως με μια απίστευτη ενέργεια του κ. Σάββα Εμινίδη (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καβάλας – βλέπε link (http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/09/blog-post_2169.html), που ούτε καν καταλάβαινε τι διάβαζε/εισηγούταν και κατόπιν ενός παρασκηνίου που θυμίζει εποχές που αυτή η κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, κος Γεώργιος Παπανδρέου, θέλει να διαγράψει, έγινε η πλήρης ανατροπή, μέσα σε λίγα λεπτά, μιας επίσημης διαδικασίας που κράτησε πολλούς μήνες έχοντας εγκριθεί ακόμα και από το ΣΑΓΕ.
  • Μέσα από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Η ΛΑΘΟΥΣ μπορεί να αποτελούν, επιχειρείται η κατάλυση του κράτους ισονομίας – ισοπολιτείας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Το μήνυμα προς τις νέες γενιές Επιστημόνων-Αξιωματικών-Μαχίμων που αποτελούν οι απόφοιτοι της ΣΜΑ, είναι πως στην Χώρα μας η αριστεία δεν είναι το κυρίαρχο κριτήριο ανάδειξης και επαγγελματικής καταξίωσης. Το δίκαιο δεν μένει πια εδώ…
  • Η στρατιωτική ηγεσία της ΠΑ οφείλει να ενημερώσει την Πολιτική Ηγεσία για τις πλείστες δυσλειτουργίες που θα προκληθούν στην επιχειρησιακή λειτουργία των Μονάδων της ΠΑ αλλά και στις δομές της από τις συγκεκριμένες διατάξεις.
  • Η στρατιωτική ηγεσία οφείλει να αποτιμήσει τις απώλειες μη εκμετάλλευσης και χαμηλής/αρνητικής ψυχολογίας στο υψηλότατα καταρτισμένο προσωπικό των αποφοίτων της ΣΜΑ. Η Πολιτεία επενδύει συνεχώς σε «μαθητές α’ κατηγορίας» και η ασυλλόγιστη μετατροπή τους σε Αξιωματικούς β’ κατηγορίας με μοναδικό κριτήριο την ειδικότητα αποφοίτησης από την ίδια Σχολή αποτελεί λόγο παροπλισμού και πρόωρων αποχωρήσεων και οικονομική αιμορραγία από την μη εκμετάλλευση της επένδυσης της πολιτείας στο συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό.
  • Πρέπει να ελεγχθεί η αντισυνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων του Νομοσχεδίου περί Ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων δεδομένης της άνισης μεταχείρισης των μηχανικών της Π.Α. σε σχέση με τους μηχανικούς του Π.Ν., αλλά και σε σχέση με την άλλη ειδικότητα, αυτή των Ιπταμένων, που εισάγεται στην Σχολή Ικάρων.

Κατόπιν των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν στο Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή στο ΔΣ του Συλλόγου να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  • Τη νομική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να προσβληθούν οι προβληματικές διατάξεις του ψηφισθέντος Νόμου περί Ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αρθεί η αδικία έναντι των Αξιωματικών της ΣΜΑ, χρησιμοποιώντας όλα τα έννομα μέσα.
  • Την εκ νέου ενημέρωση της Πολιτικής Ηγεσίας της Χώρας, όσον αφορά την αδικία που προκαλούν οι συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου απέναντι στους απόφοιτους Αξιωματικούς της ΣΜΑ, τα προβλήματα ηθικής και επαγγελματικής τάξης που προκύπτουν, καθώς και τα πολύ σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας των Μονάδων και Σχηματισμών της Πολεμικής Αεροπορίας που θα εμφανιστούν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
  • Την υπενθύμιση της υποχρέωσης που έχει η στρατιωτική ηγεσία της Π.Α. να λειτουργεί πρωτίστως ως φυσική ηγεσία όλων των ειδικοτήτων της ΠΑ και να αποφεύγει πράξεις ή παραλείψεις που δημιουργούν προϋποθέσεις εσωτερικών τριβών που ουδέποτε υπήρξαν ή θα υπάρξουν από ορκισμένους στην Πατρίδα και το Σύνταγμα Αξιωματικούς, που καθημερινά υποστηρίζουν την αιχμή του δόρατος της Πατρίδας μας, την ΠΑ, μαζί με τους Ιπταμένους μας και τις υπόλοιπες ειδικότητες Μαχίμων και Σωμάτων, δουλεύοντας πλάι-πλάι ατελείωτες ώρες πέραν του ωραρίου εργασίας και χωρίς να καλύπτονται από κανένα επιπλέον επίδομα.
  • Διευκρίνιση σε όλους τους τόνους πως οι Αξιωματικοί Μηχανικοί της ΣΜΑ διεκδικούν την «επανάσταση του αυτονόητου» : ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, με σύνεση και υπευθυνότητα, μακριά από αντισυνταγματικές πρακτικές, που προσβάλλουν το λειτούργημα του Αξιωματικού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΜΑ δηλώνει πιστό στην εντολή που έλαβε από όλα τα μέλη που παρευρέθησαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 25-9-2010, κατανοεί πλήρως την ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει απέναντι στους απόφοιτους της ΣΜΑ και υπόσχεται πως στα πλαίσια του καταστατικού του Συλλόγου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προάγει και να προασπίσει τα ηθικά και επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του, έχοντας πάντα ως γνώμονα πρωτίστως την προσφορά στην Πατρίδα, το καλό της Πολεμικής Αεροπορίας και την μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία στον αγώνα που δίνει η Χώρα μας αυτή την δύσκολη ώρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *