60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΜΑ – 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΜΑ: Μία ξεχωριστή βραδιά!

Αγαπητοί συνάδελφοι

Με τη λαμπρότερη στην ιστορία του συλλόγου, εκδήλωση, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, εορτάστηκε χθες στις 18:00, 23 Νοεμβρίου 2010, η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) καθώς και των 30 χρόνων από την ίδρυση του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ).

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, παρευρέθησαν πλήθος επισήμων από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και πρεσβευτές και στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών όπως και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων βιομηχανικών άμυνας και αεροδιαστημικής της χώρας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του ΕΣΜΑ κ. Πάνου Τ. Ξενοκώστα, και ακολούθησε ομιλία του κ. Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Θ. Παγκάλου. Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Πρέσβης του Βασιλείου της Ολλανδίας κ. Cornelius van Rij, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδος και Ολλανδίας στον αεροπορικό τομέα. Μετά τον κ. Van Rij, σε παρόμοιο εγκάρδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του Διευθυντή της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, Συνταγματάρχη Thomas Moffat, ο οποίος τόνισε και αυτός με τη σειρά του την αγαστή κοινή πορεία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.  Σύντομους χαιρετισμούς απήυθηναν οι κκ. Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου αντίστοιχα.

Στη συνέχεια ο Δρ. Στέφανος Τσολακίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής  και μέλος του ΔΣ του ΕΣΜΑ, έκανε μία αναλυτική παρουσίαση της συνεισφοράς της ΣΜΑ στην Αεροπορική Ανάπτυξη της Ελλάδος.

Ακολούθησε έπειτα συζήτηση με θέμα τις «Σύγχρονες Πλατφόρμες – Νέες Τεχνολογίες  – Σύγχρονη Υποστήριξη  – Σύγχρονη Αεροπορία». Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος ΕΣΜΑ και οι συμμετείχαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των κάτωθι εταιρειών:

1.    Ο κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας, και Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS

2.    Ο κ. Αναστάσιος Φιλιππάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου.

Η εκδήλωση καλύφθηκε από μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα και τελέστηκε κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  παράλληλα με την ευγενική υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί μέσω της ιστοσελίδας οπτικοακουστικό υλικό της εκδήλωσης.

Το ΔΣ του ΕΣΜΑ

Comments (4)

 • Θερμα συγχαρητήρια στους διοργανωτές, μας κάνατε περήφανους. Για πρωτη φορα νοιώσαμε ολοι ότι με συναδελφικοτητα ενότητα και ομονοια μπορουμε να δουμε φως στο βαθος του τούνελ. Οπως ειδατε οι περισσοτεροι υπάρχει και στην περιπτωση αυτη παρασκήνιο παραπληροφόρησης. Σε καθε περίπτωση το επίπεδο των αξκων μηχανικών πρεπει να παραμεινει υψηλο όπως μας αρμόζει. Δεν ζηταμε να χασει κανενας κανενα δικαιωμα του, την δικαιωσή μας ζηταμε. Η αντιπαραθεση με Ιπταμενους δεν βοηθάει τον σκοπό μας, όλες οι ειδικότητες χρειαζομαστε για να επιυευχθει ο σκοπός που υπηρετούμε. Προσοχη σε αυτα που γραφονται τουλάχιστον απο μερους μας στα blog, κάποιοι προσπαθούν να μας δαιμονοποιήσουν.

 • Συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του συλλόγου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης των 60 Ετών ΣΜΑ / 30 Ετών ΕΣΜΑ.
  Τις τελευταίες ημέρες είμαστε όλοι μάρτυρες καινοφανών εξελίξεων σε ότι αφορά την ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων και δικαιωμάτων μας στο χώρο εργασίας. Επιτέλους μετά από τρείς δεκαετίες “επίσημης σιωπής”, ακούστηκε σε Πανελλήνια κλίμακα ότι οι Μηχανικοί της ΠΑ έχουν θεσμικά αιτήματα, ότι νιώθουν και είναι αδικημένοι. Αυτό που κάποιοι περιγελούν και προσπαθούν να απαξιώσουν στα blogs σήμερα ως μια ασήμαντη, διχαστική δήλωση που απλά είχε σκοπό να μας χαϊδέψει τα αυτιά, είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ πιο σημαντικό. Είναι ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος μιας νέας, σύγχρονης Πολεμικής Αεροπορίας όπου θα πρωταγωνιστούν οι άξιοι και οι ικανοί. Όπου δεν θα εξελίσσεται κανείς ιεραρχικά βάσει της θεσμοθετημένης του ειδικότητας, αλλά βάσει της προσωπικής του αποδεδειγμένης ικανότητας. Δεν εκφράζω μεγάλες προσδοκίες και δεν έχω αυταπάτες. Μπροστά μας ανοίγεται μια κακοτράχαλη αφιλόξενη έρημος που θα πρέπει να διασχίσουμε συντεταγμένα για να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η επίσημη ηθική μας αποκατάσταση. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και γεμάτος ρίσκα που δυστυχώς δεν έλαβαν οι προκάτοχοί μας (ίσως γιατί τότε οι συνθήκες να ήσαν δυσμενέστερες). Αν θέλουμε κάποια στιγμή να μας σέβονται στη δουλειά μας εμείς θα πρέπει να τα αναλάβουμε. Θα πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια και την τιμή μας.
  Καλώ λοιπόν κι εγώ ως απλός στρατιώτης όλα τα μέλη του συλλόγου να συσπειρωθούν στον κοινό αυτό αγώνα και να συστρατευθούν στην επερχόμενη “επανάσταση του αυτονόητου” στην ΠΑ. Εδώ υπενθυμίζω την ύψιστη σημασία της μαζικότητας της προσπάθειας που καλούμαστε να καταβάλουμε.
  Τελούμε λοιπόν σε αναμονή συγκεκριμένων οδηγιών από τον σύλλογο σχετικά με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες εκκίνησης του δικαστικού μαραθωνίου που μας επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον.
  Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω το γεγονός ότι εντυπωσιάστηκα από την αποτελεσματικότητα και τον δυναμισμό του νέου μας προέδρου κου Π. Ξενοκώστα. Εύχομαι η θεία πρόνοια να προσέχει αυτόν, το ΔΣ και τον δυναμικό μας πλέον ΕΣΜΑ.
  Χαρείτε Φίλοι και Συνάδελφοι Μηχανικοί της ΠΑ!!!
  Οι νίκες μόλις άρχισαν!!!
  Ηλίας Κόνσουλας.

 • Θερμά συγχαρητήρια σε όλο το Δ.Σ. του ΕΣΜΑ και ιδιαιτέρως στον πρόεδρο (Πάνο είσαι θεός!!!) για τη άψογη διοργάνωση και προβολή της εκδήλωσης! Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν, βλέποντας τις ειδήσεις στο MEGA, είδα ρεπορτάζ του καναλιού (ίσως του καναλιού με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση και κύρος πανελλαδικά) για τη δική μας εκδήλωση, με τον Πάγκαλο να “ανάβει φωτιές” με τις δηλώσεις του…
  Μας κάνετε υπερήφανους! Συνεχίστε έτσι!

 • Θερμά συγχαρητήρια σε όλο το Δ.Σ. του ΕΣΜΑ για την εκδήλωση: Στο κάλεσμα των υγιών δυνάμεων του τόπου μας για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ, ανταποκρίνεστε άμεσα και αποτελεσματικά! Αποδείξατε τι σημαίνει όταν, εκτός από το μέλλον, και το παρόν ανήκει στους νέους!
  Ανδρέας Μπαρτσώτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.