Νέα Έκδοση Βιβλίου

Κυκλοφορεί ήδη η έκτη έκδοση του βιβλίου του πτεράρχου ε.α. κυρίου Παντελή Χ. Βαφειάδη, με τίτλο “Αναλογική – Ψηφιακή Τηλεόραση και Βίντεο”.
Το πρίσμα μέσα από το οποίο ο συγγραφέας εξετάζει το θέμα αποτυπώνεται στον πρόλογο του βιβλίου που ακολουθεί.
Ο Σύλλογος εύχεται καλή επιτυχία και στην έκδοση αυτή.

Στην έκτη έκδοση αναθεωρήθηκε, αναδομήθηκε και εκσυγχρονίσθηκε ριζικά το δεύτερο μέρος του βιβλίου, που αφορά την ψηφιακή τηλεόραση, ώστε αφ ενός μεν να συμπεριλάβει όλες τις εξελίξεις που συντελέσθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκδοση (2001) αφ ετέρου δε να βελτιώσει τις ενσωματώσεις που έγιναν σταδιακά κατά το παρελθόν στις προηγούμενες εκδόσεις του βιβλίου.

Το βιβλίο παραμένει κατά βάσιν σαν εκπαιδευτικό, ενδιαμέσου επιπέδου,καταβλήθηκε δε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να εκλαϊκευθούν, στην έκταση που είναι δυνατόν, και να γίνουν κατανοητές από τον αναγνώστη οι βασικές αρχές και λειτουργίες των διαφόρων τεχνολογιών, που εφαρμόζονται στην ψηφιακή τηλεόραση. Για το σκοπό αυτό η μαθηματική ανάλυση περιορίσθηκε στο ελάχιστο δυνατόν. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι στην ψηφιακή τηλεόραση και το βίντεο εφαρμόζεται το σύνολο των σύγχρονων τεχνολογιών, που είναι πολύπλοκες, εκτενείς και δύσκολες, συνεπώς είναι εξ αντικειμένου αδύνατη η ανάλυσή τους σε βάθος και με λεπτομέρειες. Στις περιπτώσεις αυτές ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης παραπέμπεται σε σχετιζόμενη βιβλιογραφία, που περιλαμβάνεται στο τέλος του βιβλίου. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας οι όροι «τηλεόραση» και «βίντεο» έχουν χάσει πλέον την αρχική τους έννοια και αναφέρονται στον πολύ ευρύτερο όρο «εικόνα». Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ότι η «τεχνολογία της εικόνας» είναι το τρίτο, τελευταίο και ίσως το πιο δύσκολο στοιχείο, για τη σύγκλιση των τεχνολογιών των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών. Εκτιμάται ότι η πολλά υποσχόμενη διαλογικότητα και διαλειτουργικότητα των συστημάτων και των μέσων, μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για το μέλλον.

Τα 16 κεφάλαια του πρώτου μέρους του βιβλίου, που αφορούν την αναλογική τηλεόραση και έχουν μακροχρόνια ιστορία για το βιβλίο αυτό, παρέμειναν αμετάβλητα. Συμπεριελήφθησαν όμως στην 6η έκδοση, γιατί εκτιμάται ότι η αναλογική τηλεόραση και το βίντεο θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται σε βάθος χρόνου. Το θέμα των επίπεδων οθονών, που είναι μια βασική σημασίας βελτίωση και ανήκει στην αναλογική τηλεόραση, αναπτύσσεται στο άρθρο 17-4, αφού οι οθόνες αυτές κυρίως χρησιμοποιούνται από τις ψηφιακές σύγχρονες τηλεοράσεις. Με παρόμοιο σκεπτικό καλύφθηκε και το θέμα των DVD στο άρθρο 18-13. Το 17ο κεφάλαιο, των προηγουμένων εκδόσεων του βιβλίου, που αφορούσε πρακτικές οδηγίες για τρανζίστορ και ολοκληρωμένα κυκλώματα, καταργήθηκε για πρακτικούς κυρίως λόγους, ώστε να διατηρηθεί το μέγεθός του σε ανεκτά όρια.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το περιοδικό Spectrum, του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Ι.Ε.Ε.Ε.) για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσεως στοιχείων από άρθρα που δημοσιεύθηκαν κατά το παρελθόν. Επίσης ευχαριστώ τον συνάδελφό μου κύριο Γεώργιο Κάργα για την πολύτιμη βοήθεια και τον κύριο Γεράσιμο Μοσχόπουλο για την ενθάρρυνση της προσπάθειας και τον έλεγχο μέρους του αρχικού κειμένου. Τέλος ευχαριστώ τη σύζυγό μου για τον έλεγχο του νέου κειμένου και την κυρία Ελένη Μιχελάκη για τη δακτυλογράφησή του.

Παντελής Χρ. Βαφειάδης
Αθήνα, Μάρτιος 2008

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *