Συζήτηση στη Βουλή Περί Σταδιοδρομίας και Εξέλιξης στις ΕΔ (συνέχεια)

Παρέμβαση Θανάση Καββαδά, βουλευτή Ν. Λευκάδας,

στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας για την αρχαιότητα των μηχανικών από ΣΜΑ

– δέσμευση Βίτσα για τη ρύθμιση του θέματος!

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε την Τρίτη (03/10) και Τετάρτη (4/10) το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας: «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις».

Στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στην Επιτροπή, ο βουλευτής του νομού Λευκάδας και πρώην συνάδελφος, Θανάσης Καββαδάς, που από την αρχή έχει στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας, εισηγήθηκε στην ομιλία του για ακόμα μια φορά την ανάγκη αποκατάστασης της αρχαιότητας των μηχανικών από τη ΣΜΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Καββαδάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

«(…) σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, οι αξιωματικοί όπλων του στρατού ξηράς, οι μάχιμοι και οι μηχανικοί του πολεμικού ναυτικού και οι ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας που προέρχονται από ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι  αρχαιότεροι των άλλων αξιωματικών με τον ίδιο βαθμό των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και των Κοινών Σωμάτων. Το καθεστώς αυτό δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα και άνιση μεταχείριση των αξιωματικών ειδικότητας υποστήριξης, όπως είναι οι μηχανικοί της Π.Α. από τη ΣΜΑ.

(…) Η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των αξιωματικών μηχανικών της πολεμικής αεροπορίας δεν θίγει τα συμφέροντα κανενός και δεν δημιουργεί κανένα οικονομικό κόστος για το Υπουργείο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορεί να ληφθεί μέριμνα εκ μέρους σας για τη διόρθωση της ανισότητας αυτής προς τους μηχανικούς της πολεμικής αεροπορίας, ώστε να τροποποιηθούν οι παράγραφοι 12 και 13 του άρθρου 36 του ν. 3883/2010».

Τα καλά νέα είναι ότι η πρότασή του κ. Καββαδά για τη ρύθμιση της αρχαιότητας των μηχανικών και των άλλων ειδικοτήτων έτυχε θετικής αποδοχής από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, που δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για τη διόρθωση των ανισοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας, απαντώντας στην ομιλία του κ. Καββαδά, είπε:

«(…) Θα ήθελα να αναφερθώ αφορά όσα είπε ο κ. Καββαδάς. Το ζήτημα που βάζετε είναι ζήτημα προς μελέτη. Θέλω να πω, θυμόσαστε, δεν ξέρω εάν το είχα πει εγώ ή τότε ο Υπουργός, ότι αυτό το ζήτημα με την αεροπορία, επειδή είναι ένα θέμα που αφορά τους μάχιμους και τους μηχανικούς και είναι βασικά ζήτημα ιεραρχίας και διοίκησης κατά κύριο λόγο, πρέπει να το ψάξουμε. Αμέσως, μετά δώσαμε μια εντολή να συγκροτηθεί στο ΓΕΑ μια Επιτροπή μελέτης, δεν συγκροτήθηκε. Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να το λύσουμε και σε ένα νομοσχέδιο, έστω άλλου Υπουργείου, να το περαιώσουμε, γιατί έχουμε μια εμπειρία, όπως είναι η εμπειρία στο Ναυτικό, αλλά με έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν είναι τα ίδια πράγματα.»

Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) τον ευχαριστεί και  τον συγχαίρει, ελπίζοντας να μιμηθούν και άλλοι την πράξη του.

Το ΔΣ ΕΣΜΑ